Hos Elna Jolom utanför Brösarp

Det finns många eldsjälar på Österlen. Människor med vision, drivkraft och känsla för att hitta den rätta balansen mellan ens egen kreativitet och andra människors behov. Elna Jolom är en av dem, och hon arbetar hårt för att sätta glaskonst på Österlen på Sverigekartan och driver Österlen Glashytta där hon inte bara säljer sin egen och makens glas, utan också lyfter fram andra konstnärer.

”Fördelen med att ha jobbat 20 år med glas och vara 36 är att jag egentligen inte behöver prestera mer. Jag vill inte hela tiden själv stå i fronten, utan känner att jag gärna backar och ställer mig bakom någon annan.”

Österlen Glashytta är inte bara glas, det är också en arbetsplats där man kan se tillverkning och prata med glasblåsarna. De håller evenemang och kurser. Det är en utställningslokal och en butik. Och det lyckas förmedla just det levande i den kreativa processen. Det är inte färdiga alster på rad, utan lokalen bjuder in till dialog med de som verkar där och med andra besökare.

Sen är ju Elnas glaskonst otroligt vacker och det väcker ett ha-begär. (Ja, någon gång ska jag köpa en av de där lamporna på bilden ovan. En dag när fokus inte ligger på dränering, avlopp, jordvärme och isolering…)

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.