Kommunikationskonsult på Österlen

Det har varit så otroligt roligt att ha fått prata med folk som har valt bort ett storstadsliv och etablerat sig på landsbygden. Tidigare har jag pratat med Daniel och Anders, och nu kommer turen till min första Österlen kontakt – Cecilia Granquist.

Cecilia är coach och föreläsare inom kommunikation. Hon håller kurser båda via webben och inför publik, och driver sitt företag ifrån Baskemölla på Österlen.

Inflyttad från Malmö med man och två barn startade familjen med ett sommarhus på Österlen men förälskade sig så mycket i trakten att de två år senare bestämde sig att flytta hit permanent. Cecilia kände att hon kunde fortsätta med sin verksamhet även ifrån Österlen, även om distansarbete var mer av en utmaning 2004 än det är idag när familjens hus har fiber.

I Malmö arbetade Cecilia mest med stora företag men hon hade en önskan om att hjälpa mindre företag och företagare med kommunikation och att få deras verksamheter att växa. Kommunikationsutveckling är dock något som små företag ofta inte känner att de kan lägga pengar på, då de kanske inte vet hur en sådan investering kan ge avkastning. Genom flytten till Österlen och arbete med Skånes många små företag på landsbygden, har dock Cecilias önskan gott i uppfyllelse och hon arbetar numera mest med mindre företag och privatpersoner. Det har också gett henne en stark anknytning till bygden, då många av hennes kunder verkar på Österlen.

Hur hennes kundkrets växte och utvecklades är en studie i hur nya idéer kan komma från olika håll och hur ett kontaktnät kan hjälpa till att öppna upp nya möjligheter: När Cecilia först flyttade till Österlen fortsatte hon att arbeta med sina existerande kunder men engagerade sig även lokalt, bland annat i nätverket Qlara för kvinnor verksamma på Österlen. Genom ett aktivt engagemang i föreningen skaffade hon sig inte bara vänner utan också nya kunder. En av hennes Qlara kollegor tipsade henne 2007 om att Länsstyrelsen, med hjälp av EU bidrag, skulle satsa på småföretagande och diversifiering inom jordbrukssektorn. Cecilia skrev då ihop de idéer hon hade kring utbildningar inom kommunikation och företagstillväxt som skulle kunna hjälpa småföretagare på landsbygden, och blev godkänd som leverantör av dessa under Länsstyrelsens program. Tillsammans med en kollega från nätverket Qlara började sen Cecilia ordna kurser för småföretag i Skåne län 2008, många av dem med gårdsbutiker eller andra företag med jordbruk och landsbygdsanknytning.

Sedan dess är landsbygdsföretagare en väldigt stor del av Cecilias verksamhet och på så sätt har hennes kundkrets förändrats sedan flytten till Österlen. Även om hennes kurser ingår i Länsstyrelsens utbud för småföretagare i Skåne, Kronobergs och Västra Götalands län så måste Cecilia själv marknadsföra sina kurser. Hon nätvekar aktivt för att nå nya kunder men hon har även märkt att Facebook är kan vara det bästa sättet att nå ut till småföretagare. Hennes eget nyhetsbrev når alla hennes tidigare kunder och hon har en stor andel återkommande klienter som går flera av hennes utbildningar.

Genom att nischa in sig samt att arbeta aktivt på lokal basis, har Cecilia byggt upp en verksamhet på Österlen som ger henne samma finansiella stabilitet som när hon arbetade i Malmö, samtidigt som hon har en helt annan livsstil nu. Och hon älskar fortfarande att bo i Baskemölla!

Cecilia tycker att den största utmaningen med att verka från landsbygden har varit att övertyga potentiella kunder i storstadsregionerna att Österlen faktiskt inte är så långt bort (det tar bara en timme med tåg till Malmö!). Och att det faktum att hon verkar utanför Malmöregionen faktiskt inte är något hinder för samarbeta. Cecilia erbjuder till exempel både coaching hos sig i Baskemölla, likväl som att träffas hos kunden, och kan på så sätt överbygga den skepsis som kan finnas mot hennes postadress.

Med 13 års erfarenhet av att verka ifrån Österlen har Cecilia sett en hel del människor göra samma resa som hon själv och hennes första råd för den som vill ta steget att flytta från storstaden till landsbygden är främst att engagera sig lokalt. Genom att gå med i lokala organisationer kan man träffa både kunder och få nya företagsidéer, samt lära känna nya människor.

Att vara medveten om att det tar tid att bygga upp en verksamhet, är också viktigt menar Cecilia. Det är viktigt att ha en buffert, då man kanske inte kan ta ut så mycket lön ifrån sin nya verksamhet i början, eller få vinst redan första säsongen.

Att vara ödmjuk inför trakten och dess befolkning, är också ett gott råd. Som nyinflyttad kan man bete sig som nyförälskad och känna att man sitter på alla lösningar. Cecilias råd är att möta grannar med öppenhet och nyfikenhet. Och att vara beredd på kulturkrockar.

Det var fint att få höra om Cecilias erfarenheter kring att bygga upp en verksamhet på Österlen och hur hon har lyckats att kombinera att bo utanför en storstad samtidigt som hon har en vidare kundkrets både på och utanför Österlen. Just detta att engagera sig lokalt verkar ju vara en av grundstenarna för en lyckad flytt, och det var även något som Daniel i Vittangi lyfte fram.

Jag hoppas på att kunna fortsätta att göra intervjuer kring #flyttenfrånstan, kanske mest för att jag tycker att det är så roligt att få höra hur andra människor ha gjort den här resan. Förhoppningvis kan även intervjuerna komma att vara inspiration för andra som går i liknande tankar.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.