Mathantverk i Södermanland

Anders driver idag matföretaget Archangelica på en gård utanför Vingåker i Södermanland. Efter tre år på heltid på gården så kan han nu sälja allt han producerar och går precis runt, och förra året vann han två utmärkelser i SM i Mathantverk. Med nichade produkter och en trogen skara butiker i Östergötland och Södermanland, samt matmarknader, står Anders nu inför beslutet om hur han ska gå vidare och expandera.

En framgångshistoria kring att starta en ny affärsverksamhet på landsbygden och när vi pratas vid så är jag imponerad över hur mycket han har åstadkommit på bara tre år.

Anders bakgrund är som journalist i Stockholm. Han hade dock länge haft en längtan att flytta ut på landet och när han erbjöds ett jobb i Nyköping sålde han 3an i Stockholm, köpte en etta i Nyköping och lade resten av kapitalet i en gård utanför Nyköping. Gården, Larslund, var noga utvald. Han ville inte ha en allt för mycket mark och samtidigt ett hus som inte behövde allt för mycket renoveringsarbete. Han spenderade sen all sin lediga tid på gården och var bara i Nyköping under jobbveckorna. När hans avdelning sen skulle stängas ned ett par år senare, förhandlade han sig fram till ett avgångsvederlag och gav sig själv 18 månader att börja tjäna pengar på gården.

Utan tidigare erfarenhet av jordbruk eller matproduktion, var det första han gjorde att gå en utbildning vid Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk i Östersund. “Man kan inte försörja sig på råvarorproduktion på liten skala, man måste förädla och nischa sig” konstaterar Anders. Han utgick från vad han kunde odla på sin gård och gick därför en utbildning inriktad mot frukt och bär. Han säger att för honom var kursen ovärderlig. Inte bara lärde han sig praktiskt kring matproduktion och mathantering men även värdefull kunskap om regelverk som man som matproducent måste följa. Att Eldrimner fortsätter att erbjuda stöd till sina elever även efter att de har lämnat utbildningen har Anders haft stor nytta av, till exempel i kontakter med livsmedelsverket kring hans produkter.

Anders utbud har långsamt vuxit fram. Efter att ha startat med ett större sortiment av produkter så fann han att konkurrensen var alldeles för stor för mer generella produkter, så som ekologisk must till exempel,  för att han skulle kunna gå runt. Han fick då ta sig en ny funderare om vad han kunde producera som skulle vara unikt nog att lyfta intresset för hans produkter. Han tittade på vad just Larslund gård producerade och kom fram till att rabarber skulle kunna vara en råvara att satsa vidare på. Ur den idéen föddes rabarberglöggen som har blivit en storsäljare, liksom blåbärssåsen med chili. Båda produkterna vann en guldmedaljer på SM i Mathantverk 2016,

På ett liknande sätt spenderade Anders en vinter med att testa sig fram till den rätta smakbalansen i sin honungschili, som han nu säljer till butiker i Södermanland och Östergötland. De flesta butiker han säljer till har faktiskt tagit kontakt med Anders direkt och sedan i höstas säljer han allt han producerar.

Att Anders har skapat allt detta från sin egen gård och tillverkning i sitt eget kök, samtidigt som han driver gården med en hållbarhetstanke och jobbar i sin skog under vinterhalvåret för att få in sin egen ved, låter som en framgångssaga på temat Flytten Från Storstaden. Och Anders driver också bloggen Från Stockholm till vägens slut där han skriver om arbetet på gården och hur han utvecklar sina produkter. Själv säger dock Anders att det han tycker är den största utmaningen “är att allt går så långsamt”. Från hur lång tid det tar från att ny rabarber planteras till att det kan skördas (tre år), till att etablera sig och få ut sina produkter i butiker (butiker vill oftast testa ett mindre parti först och beslut om att hålla en ny produkt serier händer inte i en handvändning), och tiden involverad i att söka och invänta svar om EU bidrag.

Samtidigt skulle Anders inte vilja ha det på något annat sätt. Han är väldigt nöjd med sin nya livsstil och den frihet det ger honom att bestämma över sin egen tid. Han medger dock att det finns vissa utmaningar. Till exempel skulle han vilja kunna sälja sina varor via en webbbutik men har ännu inte hittat en tillförlitlig transportlösning som innebär att han kan skicka varorna från sin gård till köparen på en dag.

Att bryta sig i på Stockholmsmarknaden, som ju är den största marknaden i Sverige, ser han som nästa steg. Många turister som prövat hans produkter lokalt har frågat var i Stockholm de kan köpa hans varor men hittills har han inte lyckats hitta distributörer i huvudstaden på samma sätt som han har lyckats etablera sig lokalt.

Som föredetta journalist vet han värdet av en bra story och det är en av de erfarenheter från hans tidigare arbeten som han känner att han verkligen har kunnat bruka i sitt nya liv som mathantverkare. Utan pengar på att kunna lägga på reklam och marknadsföring har Anders kunnat vända sig till sitt kontaktnät av journalister och föredetta kollegor för att sprida historien om Larslund. Och redaktionellt utrymme är naturligtvis så mycket mer värdefullt än reklamplats.

Anders främsta råd till den som drömmer om att starta upp gårdsverksamhet att främst ha ett startkapital, just därför att allt tar så mycket längre tid an man förväntar sig. Och att driva en gård, även om man gör mycket själv, kostar så mycket mer pengar än man först kan tänka sig. Nya stängsel eller nya traktordäck är sådana saker som man kanske inte lägger in i budgeten men som kostar ordentligt med pengar.

Han nästa råd är att inte köpa en för stor gård. På Anders 2.5 hektar känner han att det inte blir en ekonomisk förlust om han inte brukar all jord. Men med den investering en större gård innebär kommer även pressen att bruka mer mark, vilket kan vara tufft för en nybörjare. Och om man lagt större delen av sin investering i mark och fastighet finns det mindre pengar kvar för driftskostnader. På sin blogg ger Anders många fler råd kring hur man kan starta upp gårdsverksamhet och delar med sig av sin erfarenhet att ta steget från storstad till landsbygd.

Det gick bra för Anders i höstas och nu planerar han hur han kan expandera under våren. Ska han satsa på mer förädling eller mer odling? Som ensam företagare måste han välja och han är bestämt sig på att lägga mer tid på förädling i år.

Jag tycker att det var så otroligt roligt att få prata med Andres och höra vad som driver honom och hur man rent praktiskt startar upp en gårdsverksamhet. Hur man måste satsa på produktutveckling och kundvård när man är ett litet enpersons företag. Och att man faktiskt kan få det att fungera och gå runt, även om, som Anders säger, det inte är något som man blir rik på. Men kanske rik på livskvalitet.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.