Öresundskluster och att stödja sina grannar

Då Storbritannien går ur EU måste den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), som nu ligger i London, flyttas till ett annat EU land. Både Köpenhamn och Stockholm är intresserade av att få hysa myndigheten i framtiden. Den svenska regeringens linje är att EMA ska placeras i Stockholm, medan Region Skåne har gått ut och offentligt stöttat Köpenhamn som nytt hem för EMA. Det är inte så konstigt. Öresundsregionen blir allt mer integrerad (och nu tar de bort passkontrollerna på tåget mellan Danmark och Sverige!) och när Köpenhamn växer så gagnar det Malmö. Region Skåne skulle inte vinna något på att EMA placerades i Stockholm. Däremot skulle kompetensen inom läkemedelsindustrin bli allt starkare inom Öresund om EMA placerades i Köpenhamn.

So far so good, känns det. Men i slutet av förra året uttalande sig regeringens samordnare Anders Lönnberg, som ska verka för att få EMA till Sverige (läs Stockholm), och sa att ”Om inte Region Skåne accepterar att regeringen ansöker om EMA med placering i Stockholmsområdet så får det stå för dem. Till saken hör att Region Skåne inte har med saken att göra över huvud taget. Det är både barnsligt och hialöst av dem. Det finns ingen landsända som har fått så mycket som Skåne. Jag tänker bland annat på ESS och Max lab.”

Och här blir det lite jobbigt tycker jag. Att Region Skåne inte har med saken att göra låter elitistiskt. Region Skåne jobbar för att stärka områdets konkurrenskraft och attraktivitet. Självklart är de intresserade av var EMA placeras. Och att insinuera att Skåne inte ‘ska få något mer’ eftersom de redan ‘fått’ ESS och Max lab (European Spallation Source – stora forskningslab i Lund), känns helt feltänkt. ESS blir ju så mycket mer attraktivt just därför att det är placerat nära Danmark och därför kan attrahera samarbeten inom Öresundsregionen.

Jag har tidigare jobbat en del med klusterteori, där man ju ser att tät placering av högteknologiska företag inom samma eller liknande branscher skapar mervärde i form av att nya företag skapas och att dessa områden kan attrahera utbildad arbetskraft, som i sin tur leder till ytterligare kompetensutveckling och innovation. Att lägga EMA nära ESS kan därför gagna hela regionen.

Det finns redan ett läkemedelskluster kring Stockholm-Uppsala, och EMA skulle definitivt stärka det. Men på samma sätt skulle EMA stärka läkemedelsklustret kring Köpenhamn, och det skulle gagna region Skåne.

Petter Birgersson skrev en bra ledare kring det här i Ystad Allehanda igår där han ifrågasätter Lönnbergs Stockholmsperspektiv och undrar varför Skåne framställs som en farlig konkurrent. ”När huvudstaden brottas med överhettad bostadsmarknad och bristen på någonstans att bo blir ett hinder för företag att växa, då är det givet att andra regioners potential borde uppmuntras.” Och kanske främst, det alternativ som aldrig verkat diskuteras av den svenska regeringen: ”Öresundsregionen har tappat fart på grund av man inte sätter helheten först. En enad nordisk kampanj för att få den europeiska läkemedelsmyndigheten till Köpenhamn skulle vara ett bra sätt att bryta det förhållandet.” För tänk, hur starkt skulle inte en ansökan från två länder vara, för att få EMA till Norden?

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.